Korrupsjonsindeksen 2023: Myndigheter verden over mislykkes i å stanse korrupsjon

Transparency International har i dag lagt fram korrupsjonsindeksen for 2023 – The Corruption Perceptions Index (CPI). Indeksen måler hvordan korrupsjonsnivået i offentlig sektor oppfattes å være i 180 land.

Korrupsjon består som globalt problem

De fleste land har oppnådd liten eller ingen framgang i kampen mot korrupsjon i offentlig sektor det siste tiåret. Det globale gjennomsnittet ligger for tolvte året på rad uendret på 43 poeng. Mer enn 80 prosent av verdens befolkning lever i land som ligger under det globale gjennomsnittet, noe som betyr at de må leve med konsekvensene av alvorlige korrupsjonsproblemer. Flere enn to tredeler av verdens land scorer under 50 av 100 oppnåelige poeng.

Manglende rettssikkerhet og høyt korrupsjonsnivå

Et hovedtema i årets CPI-lansering er at rettssikkerheten i mange land er svekket. I land med svak rettssikkerhet er også korrupsjonsnivået høyt, noe som understreker den klare sammenhengen mellom et velfungerende rettssystem og muligheten til å motvirke korrupsjon.

Norge scorer høyt på indeksen over rettssikkerhet, men også her er det forbedringsmuligheter. Respekten for grunnleggende rettsstatsprinsipper forutsetter at mistanke om korrupsjon etterforskes og at gjerningspersoner stilles til ansvar. TI Norge dokumenterte i en rapport i 2023 at antall anmeldte og etterforskede korrupsjonssaker er forholdvis lavt i Norge og at det er store og uforklarte forskjeller i antall anmeldte og etterforskede saker mellom politidistriktene. Økt kapasitet og styrket kompetanse hos politiet kan bidra til økt korrupsjonsbekjempelse i Norge.

Økende korrupsjon i Vest-Europa og EU

I Vest-Europa og EU falt gjennomsnittlig score på korrupsjonsindeksen for første gang på et tiår. Selv om regionen fortsatt er den verdensdelen med best score (65 poeng), er antikorrupsjonstiltakene på vikende front pga svekket etterlevelse av rettsstatsprinsippene. Indeksverdien i Vest-Europa og EU viser at antikorrupsjonsarbeidet har stagnert eller er svekket i tre firedeler av landene. Blant 31 av landene som omfattes av CPI-målingen i Vest-Europa og EU, er det bare seks land som har forbedret sin score. Åtte land har gått tilbake.  

Flere av de velfungerende demokratiene i Vest-Europa har registrert den laveste CPI-scoren noensinne: Sverige (82 poeng), Nederland (79), Island (72) og Storbritannia (71).

Uendret nivå i Norge

Norge ligger på fjerdeplass på CPI-rangeringen for 2023, med 84 poeng, noe som er uendret fra året før, men likevel bekrefter en nedadgående trend i løpet av de siste ti årene. Høyest score i 2023 har Danmark (90 poeng), etterfulgt av Finland (87) og New Zealand (85).

– De vedvarende korrupsjonsproblemene som dokumenteres i årets korrupsjonsindeks, er en alvorlig påminnelse om at kampen mot korrupsjon må fortsette med uforminsket styrke verden over, sier generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge i en kommentar.  

– Habilitetssakene i norsk toppolitikk i fjor viste at vi også har integritetsutfordringer her hjemme, legger hun til. 

– Norsk næringsliv opererer i et globalt marked der korrupsjonsproblemene stedvis er store. Norske aktører kan selv bidra til å bekjempe globale korrupsjonskjeder ved å iverksette effektive antikorrupsjonstiltak i egen virksomhet, avslutter hun.

Framgang i Ukraina, tross krigen

Russlands krig mot Ukraina har skapt et formidabelt press på landets styresett og infrastruktur og bidratt til økt korrupsjonsrisiko. Likevel har Ukraina med en score på 36 poeng fortsatt sin forbedring på indeksen, takket være systemreformer i rettsvesenet. Til tross for disse forbedringene, utgjør flere korrupsjonsskandaler på høyt nivå fortsatt en stor bekymring. Korrupsjonsutfordringene i Ukraina stiller krav til norske myndigheter som gjennom Nansen-hjelpen de kommende årene skal yte rekordstor støtte til Ukraina.

Om korrupsjonsindeksen

Korrupsjonsindeksen baserer seg på 13 uavhengige kilder som måler oppfatninger om korrupsjon i offentlig sektor i 180 land. Resultatene fra de ulike kildene veies sammen til en standardisert indeks med verdier fra null til hundre. Høyest poeng indikerer at offentlig sektor i landet er så å si fritt for korrupsjon, mens null indikerer en svært gjennomkorrupt offentlig sektor. Transparency International har utgitt korrupsjonsindeksen årlig siden 1995.

Forrige
Forrige

Korrupsjonsdommer i Norge 2003-2023

Neste
Neste

Register over reelle rettighetshavere må bli åpent